Sağlık okuryazarlığı düzeyi ölçülecek

HANDE ATILGAN Ankara – “Sağlık Okuryazarlığı Ulusal Eylem Planı 2023-2026” kapsamında kararlaştırılan araştırma, Kovid-19 pandemisinden bu yana sağlık okuryazarlığı alanında Bakanlığın başlattığı ilk geniş çaplı kamuoyu yoklaması niteliğinde. 30 Kasım’a kadar sürecek saha çalışmaları için çalışmalar bu hafta başladı. 15 bin 430 hanede reşit kişilerle yüz yüze anket şeklinde yapılan araştırmadan elde edilen bulgular, 2018 tarihli araştırmayla da kıyaslanacak. Araştırmadaki tüm raporlamalar, 7 Aralık’a kadar tamamlanacak. Süreçte, saha çalışmasındaki kilit ekip, halk sağlığı alanında en az doçent düzeyinde bir uzman, birer istatistik ve raporlama uzmanı ile proje yürütücüsünden oluşacak.

2018’de yapılan son araştırmaya 6 bin 228 hane dahil edilmiş, katılımcıların yüzde 70’inin sağlık okuryazarlığı düzeyinin yetersiz veya sınırlı olduğu ortaya konmuştu. Sağlık okuryazarlığı, yaş grupları arasında ciddi farklılıklar göstermiş, 65 ve üzeri yaş grubundaki yetersizliğin yüzde 90.4 olduğu tespit edilmişti. Bu araştırmada çözüm için ise sağlık alanında resmi kaynakların referans alınmasının önemi vurgulanmıştı.

“Sertifikalı” habercilik

Araştırmanın dayandırıldığı eylem planı, Bakanlığın medyadan sivil topluma bir dizi paydaşla yaptığı toplantılar sonucunda hazırlandı. Planda, şu an ilkokul 4’üncü sınıf itibarıyla müfredatta olan sağlık okuryazarlığının anaokulundan itibaren öğretim hayatına sokulması ve sağlık haberciliği alanına sertifikalama şeklinde kriterler getirilmesi gibi dikkat çekici adımlar yer alıyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x