Fransa’da Başbakan Micher Barnier Hükümeti Gensoru Sonucu Düştü
Fransa’daki azınlık hükümeti, üçüncü ayını dolduramadan gensoru sonucu düşerek ülkede siyasi ve mali belirsizliklere neden oldu. Fransa Ulusal Meclisi’nde merkez sağdan Başbakan Michel Barnier hükümeti, sol ittifak Yeni Halk Cephesi’nin (NFP) gensoru önergesine aşırı sağcı parti Ulusal Birlik’in (RN) de destek vermesiyle düşürüldü. Başbakan Barnier, 2025 yılı bütçesi tartışmalarının odağındaki 89 günlük sürecin ardından istifasını Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a sundu ve ülkede 1962’den bu yana ilk kez bir hükümet gensoru ile düşmüş oldu. Barnier hükümeti aynı zamanda ülke tarihindeki en kısa ömürlü hükümet olarak kayıtlara geçti.
BAŞBAKAN RİSK ALDI
Hükümetin vergi oranlarını artırarak kamu harcamalarını azaltmayı hedeflediği bütçe tasarısı, muhalefetin gensoru teklifiyle karşı karşıya kaldı. 577 koltuklu mecliste 331 milletvekilinin desteğiyle gensoru kabul edildi. Buna rağmen hükümet, bütçe görüşmelerinde gerekli desteği sağlayamadı ve anayasanın 49. maddesini devreye sokarak tasarının meclisi baypas edilerek onaylanmasını sağladı ancak bunun karşılığında gensoru önergesi verilmesi kolaylaştı.
Meclis’te konuşan NFP adına Eric Coquerel, halkın çoğunluğunun Macron’u ve hükümeti desteklemediğini belirterek, aşırı sağın desteklediği hükümetin düşüşünün sorumlusunu Macron olarak gösterdi. Ayrıca, RN lideri Marine Le Pen de hükümetin kısa ömrü boyunca iktidara yönelik hatalı yaklaşımlarda bulunduklarını ifade ederek eleştirilerde bulundu.
‘BÜTÇE İYİ DEĞİL’
Barnier, ülkede 1958’den bu yana en hızlı şekilde düşen hükümet olduklarını kabul ederek bütçenin iyi olmadığını belirtti ve ekonomide olumsuz etkiler yaratacağını savundu. Macron’un merkez sağ çizgisinde bulunan partisi, Avrupa Parlamentosu seçimlerinden sonra erken seçim kararı almış ancak hiçbir parti çoğunluğu sağlayamamıştı.
Hukukçulara göre hükümetin düşmesiyle, mecliste masaya konulan bütçe taslaklarının geçersiz olacağı belirtiliyor. Bu durumda hükümet, acil vergi toplama yetkisi için meclisten talepte bulunabilir. Harcamalar konusunda ise bir önceki yılın bütçesine dayanılarak kararnameyle ödenek açılabilir. Ancak mecliste reddedilen herhangi bir bütçe taslağı kararname yoluyla kabul edilemez. Bu durumda cumhurbaşkanı, kamu hizmetlerinin devam etmesini sağlamak için yeni vergiler toplayabilir ve Fransa, ilk kez bir bütçesiz yeni yıla girebilir.